h

Mag de pluktuin blijven? De SP kreeg een rondleiding!

19 juli 2022

Mag de pluktuin blijven? De SP kreeg een rondleiding!

Foto: SP

 “We willen laten zien hoe je op een natuurlijke manier voedsel kunt laten groeien. En daarom vinden we het zo belangrijk dat deze tuin blijft bestaan”, laat de bevlogen eigenaresse van de pluktuin, Sarai (35), weten. Ook de SP Dijk en Waard toont haar sympathie hiervoor. Op 11 juli kregen wij een rondleiding door deze bijzondere tuin. In verband met het in 2024 aflopen van de pachtperiode en de komende aanbesteding kwamen wij op bezoek.

Behoud huidige tuin

Mede-eigenaar Yoram (32) hoopt op behoud van de huidige plek. Sarai geeft aan dat bezoekers en de vrijwilligers van de tuin houden: “We hebben veel gezinnen die hier komen, eigenlijk overal vandaan. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zien hoe aardbeien groeien, en samen met hun ouders kunnen ze hier komen plukken.”  Nadat bezoekers hun fruit hebben geplukt kunnen ze het afrekenen en er thuis van genieten.

Zo veelzijdig mogelijk

De eigenaren doen er alles aan om er een zo veelzijdig mogelijke tuin van te maken zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De tuin is 2 hectare groot: er staan fruit- en notenbomen welke gecombineerd worden met kleinfruit. Ook worden er groenten, voedergewassen en bloemen verbouwd. “We hebben geen monocultuur maar een polycultuur, dus het is één grote diversiteit”, aldus Sarai. Het was erg aangenaam om er te zijn en de rustige sfeer te proeven. Tijdens de rondleiding zagen wij de varkens van een oud Engels ras, uitgezocht op hun vriendelijke karakter en goede eigenschappen, die de grond los maken. En tevens Ouessant schapen die het gras ‘maaien’ en bemesten. In Alkmaar bij de Buurderij kun je de producten uit de pluktuin ook afhalen die je van te voren bestelt. En er wordt nog veel meer georganiseerd door de gedreven eigenaren: zo zetten zij momenteel een oesterzwammenkwekerij op, hierbij mengen ze koffiedik en zaagsel voor de zwammenteelt. Ook geven zij educatie aan scholen.

SP steunt visie van de pluktuin

SP Dijk en Waard omarmt de visie van de pluktuin. “Het bestuur van SP Dijk en Waard vindt de activiteiten geweldig en oprecht idealistisch” laat hun voorzitter Cor Hoekstra weten. In haar partijstandpunten geeft de SP aan de milieuvervuiling te willen terugdringen, te willen stoppen met de bio-industrie en te willen bouwen aan een circulaire economie. Het verhaal van Yoram over de samenwerking met Climate Cleanup met als doel het terugdringen van de CO2 sprak ons dan ook erg aan. De samenwerking met Scorlewald, de Karavaan en Artiance waardoor er creatieve workshops (zoals vilten en schilderen) gegeven kunnen worden, vond iedereen mooi en we waren enthousiast over de gedreven ondernemers die de kennis die zij vergaard hebben tijdens hun opleiding goed toepassen.

Geen lening

Sarai: “We hebben geen lening van een bank. Bij de opstart hebben we fondsen aangeschreven en tot onze verrassing hebben die het merendeel bijgedragen.” Yoram voegt toe: “We zijn in gesprek met diverse instanties. Waarschijnlijk hebben we al een partij gevonden, die mee wil gaan in een plan voor de aanbesteding om hier een woon- en werkplek te creëren.” Zodra er meer duidelijkheid is over de toekomst willen de eigenaren het Demeter-keurmerk aanvragen voor officieel biologisch dynamische oogst. Er is al regelmatig contact met biologisch dynamische fruittelers in heel Nederland om kennis en ervaring uit te wisselen.

Wat te doen om de tuin te laten blijven bestaan?

Yoram roept op: “Het is belangrijk dat voldoende mensen weten waar het over gaat, en erachter staan dat de pluktuin blijft bestaan.” Er zijn diverse partijen langs geweest in de tuin zoals VVD, Partij voor de Dieren en nu ook SP Dijk en Waard. De pluktuin is bezocht door de gemeenteraden van Dijk en Waard en Alkmaar tijdens een fietstocht door het Geestmerambacht. Yoram benadrukt: “We hopen dat het Geestmerambacht ervoor kiest om de pluktuin te behouden.” Tot slot laat hij nog weten: “We hebben altijd vrijwilligers nodig die komen zaaien, helpen met onderhoud én met oogsten voor bestellingen. Je bent welkom, alleen, met familie of vrienden.” Zo zijn er nu al rond de 12 vrijwilligers die wekelijks komen. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar: info@pluktuinvangeesje.nl

Pluktuin van Geesje (een fictieve naam, afgeleid van het Geestmerambacht) bevindt zich op de Wagenweg 6 te Oudkarspel en is opgestart in 2019.

Reactie toevoegen

U bent hier