h

SP treedt op tegen uitbuiting in Heerhugowaard

28 oktober 2015

SP treedt op tegen uitbuiting in Heerhugowaard

Foto: SP

Op 27 oktober hield SP-Heerhugowaard een openbare avond, waarbij twee Portugese gastarbeiders waren uitgenodigd. De twee Portugezen deden op deze avond hun verhaal over uitbuiting door een in Heerhugowaard gevestigd uitzendbureau.

De mannen werden naar Nederland gelokt door Noord-Hollandse Personeelsdiensten B.V., een uitzendbureau gevestigd aan de Celsiuslaan in Heerhugowaard. Dit deed het uitzendbureau met beloftes over hoge lonen en opleidingen. Het contract dat ze in Portugal zagen maar niet konden tekenen beloofde hen €13 per uur, bruto. Netto zou dit neerkomen op €330 per week netto. Maar, ze zouden de eerste paar weken ''in opleiding'' zijn, wat betekende dat ze in plaats van hun loon van €13 per uur, maar €75 per week zouden krijgen voor de eerste weken. Eenmaal hier moesten ze wel een contract tekenen, opgesteld in het Nederlands. Dit contract beloofde hen echter maar €9,86 per uur, bruto. Ze moesten meteen werken en leerden niks. Ook werd hen niet het beloofde bedrag betaald aan het einde van de week. Ze kregen alleen een eenmalige betaling van €150. Ze werden gehuisvest in het kantoor van het bedrijf en moesten daar in een kamer slapen in stapelbedden. Hun baas probeerde zelfs huur te vragen aan de arbeiders. Eten en drinken moesten ze zelf verzorgen. Na de weken van de ''opleiding'' waarin ze eigenlijk gewoon moesten werken, kwam hun loon ook niet. Het beloofde nettoloon werd niet helemaal uitbetaald. Ze kregen onregelmatige bedragen uitbetaald maar nooit de beloofde €330. Deze twee mannen kwamen bij de SP, die een advocaat voor ze regelde. Deze advocaat zal een loonvordering indienen bij de werkgever. De werkgever kwam hier achter en ontsloeg ze op staande voet. Hij gaf ze twee opties. De ene keuze was het tekenen van een brief waarin ze afstand deden van de diensten van hun advocaat. De andere keuze was dat ze op straat zouden worden gezet. De twee hielden stand en werden 's avonds op straat gegooid. De SP heeft toen onderdak voor ze geregeld en de twee zijn nu veilig ondergebracht bij een andere ondernemer die ze wel goed behandelt. 

De mannen vertelden dat zij niet de enigen zijn die zo worden behandeld en dat er nog meer gastarbeiders waren uit verscheidene landen. De SP wil graag in contact komen met deze arbeiders, die ook worden uitgebuit door dit uitzendbureau. De SP wil dat deze uitbuiting stopt en dat gastarbeiders ook een eerlijk loon krijgen voor eerlijk werk. 

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier