SP steunt ouders in strijd voor leerlingvervoer
SP steunt ouders in strijd voor leerlingvervoer
Boze ouders op de tribune bij de gemeenteraads-vergadering. De ouders voeren actie voor het behoud van het leerlingvervoer voor hun kind naar het speciaal onderwijs. Zij kregen bericht dat het vervoer voor het nieuwe schooljaar eindigt. SP-Heerhugowaard komt morgen met een motie die de ouders steunt in hun strijd.
Het college heeft een nogal radicale insteek gekozen om invulling te geven aan het vorig jaar vastgestelde beleid over het leerlingvervoer naar het speciaal onderwijs. In de wet en de Heerhugowaardse notitie staat dat 'passend' vervoer moet worden aangeboden. Waar dat kan, kunnen kinderen met openbaar vervoer. Waar dat niet kan, zou een passend alternatief moeten worden aangeboden. Dat laatste schiet er nogal bij in. Wethouder Carolien van Diemen vindt dat ze wel 'iets extra's' mag vragen van ouders.
De motie van de SP houdt in dat komend schooljaar niet getornd wordt aan het leerlingvervoer. Ook wordt in de motie de opdracht aan het college gegeven om het jaar uitstel te benutten om de raad een voorstel te doen over hoe het begrip 'passend' op individueel niveau zal worden getoetst. In deze toetsing moet - volgens de SP - in elk geval worden ingebouwd dat er contact en afstemming met de ouders plaatsvindt. De motie komt morgen in stemming tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.
De actievoerende ouders hebben ook landelijk aandacht gekregen. Hart van Nederland maakte een reportage over de 8-jarige Donovan uit Heerhugowaard. Volgens de wethouder kan hij wel met openbaar vervoer reizen naar het speciaal onderwijs in Schagen. Dan moeten zijn ouders hem daarbij maar begeleiden. Donovans moeder: Ik wil wel, maar ik werk.
Reacties
Hoewel er bij ons nog geen beschikking bij ons in de brievenbus ligt voor twee kinderen betreffende het leerlingenvervoer voor het nieuwe schooljaar (we hebben natuurlijk nog een hele week voordat de zomervakantie begint), vrees ik dat het net als vorig jaar weer een strijd gaat worden om dit voor elkaar te krijgen.
Vorig jaar is er ook gezegd door een medewerkster van de gemeente, dat er met school is besproken welke kinderen er eventueel wel met het openbaar vervoer zouden kunnen reizen, op mijn vraag met wie er contact is geweest op school, kreeg ik als antwoord: Uh, met de Mentor, ik heb dit nagevraagd op school, maar er had niemand contact gehad met de Mentoren van onze kinderen.
Naast de stress die je als ouders hebt vanwege de vele afspraken met behandelaars en artsen, heb je ook nog eens het feit dat dit enorm veel stress oplevert voor een gezin (ouders en kinderen), het lijkt het er op dat ze bij de gemeente Heerhugowaard denken dat een beperking (fysiek of mentaal) wel over gaat, net als een griepje!
Ik mis toch nog wel iets.... hoe zit het met vergoedingen voor vervoer van kinderen naar religieus onderwijs? Veel gemeenten vergoeden nog steeds en daar kan, voor zover ik weet, niet op bezuinigd worden. Zo is er bijvoorbeeld een overeenkomst tussen de gemeente Stede Broec en de Timotheüs in Lelystad betreffende een vergoeding! Daar wordt dus niet zo moeilijk over gedaan (zelfs geen verklaring van arts of specialist nodig). De scheiding van kerk en staat valt in deze situatie ernstig te betwijfelen. Blijkbaar is er in Nederland voldoende geld voor leerlingenvervoer maar wordt er verspild aan mensen die, onder het mom van vrijheid van religie, menen boven mensen met lichamelijke en/of psychische beperkingen te staan. Werkelijk stuitend dat dit kan in Nederland anno 2015!
Inmiddels de beschikking binnen: Alleen nog openbaar vervoer! Uiteraard ga ik bezwaar aantekenen!
Reactie toevoegen