h

Groener gras bij de buren?

10 mei 2014

Groener gras bij de buren?

Het Heerhugowaardse groenbeleid was vorig jaar een heet hangijzer. Wel maaien, niet maaien, grazen? Moet je kiezen tussen groen en veilig? Of tussen groen en geld? En is het gras bij de buren groener? SP-raadslid Thierry Degreef verdiept zich in het groenbeleid en ging op excursie in Alkmaar.

Samen met Groenlinks-raadsleden uit de regio deed Thierry mee aan een excursie over het ecologisch beheer in Alkmaar. Sipke Gongrijp, specialist van de Alkmaarse Groengroep was hun gids. 

De excursie voerde door de Oudorperpolder en de Rekerhout. In Alkmaar zijn een aantal parken opgeknapt: voor het publiek, maar ook voor de natuur. Er groeien inmiddels zeldzame orchideeën. Dit is mede door de  inzet van plantenkenner Sipke Gongrijp. 

Met zijn kennis weet hij precies welke wilde planten wat nodig hebben: zoals een speciaal maaibeheer om zaden te verspreiden.

Om te voorkomen dat de stadsparken geïsoleerde eilanden worden, ligt er in Alkmaar nu een groot netwerk van ecologische verbindingen. Deze natuurlijke stroken verbinden het ene park met het andere of met de polders buiten de stad. 

Een leerzame en inspirerende excursie. Ideetje voor de Heerhugowaardse groenspecialisten om dit ook voor hun raadsleden te organiseren? 

Reactie toevoegen

U bent hier