h

Emile Roemer op werkbezoek bij Esdégé-Reigersdaal

8 november 2013

Emile Roemer op werkbezoek bij Esdégé-Reigersdaal

Vrijdag 8 november 2013 bracht Emile Roemer een werkbezoek aan Esdégé-Reigersdaal. Roemer bezocht drie projecten die tot stand zijn gekomen door initiatieven van enthousiaste begeleiders. Binnen Esdégé-Reigersdaal krijgen medewerkers ruimte en mogelijkheden om vanuit hun kennis en passie de best mogelijke projecten voor mensen met een beperking te realiseren.

Zonder zwaarwichtig gedoe met beleidsplannen en bureaucratische rompslomp. Onderliggende gedacht is dat begeleiders op de werkvloer de cliënten het beste kennen en dus het beste weten wat aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Roemer kon met eigen ogen zien dat dit er voor zorgt dat medewerkers gedreven blíjven en dat mensen met een beperking graag naar hun werk gaan en trots zijn op wat ze doen.

Brug tussen wal en schip

De cliënten van de Waardse Werf leidden de SP-voorman trots door hun botenwerkplaats. Zij hebben meestal een licht verstandelijke beperking,  vielen regelmatig tussen wal en schip en houden van stoer werk. Hier kunnen ze uit de voeten, zich trots en waardevol voelen. Boten opknappen, boten bouwen, tuinkachels en barbecues ontwerpen – als er maar gelast, geschilderd, geschuurd en getimmerd kan worden. “Ik heb nog nooit zulk mooi werk gehad”, zei één van de botenbouwers. Roemer genoot zichtbaar. Na hun rondleiding bevroegen zij de politicus nog wel even wat hij nu in Den Haag gaat doen met hun verhaal. “Tegen de minister zeggen dat dit heel belangrijk werk is en dat organisaties als die van jullie genoeg geld moeten krijgen om door te kunnen gaan.”

Samen kind zijn

De Carrousel is een gewone basisschool in Heerhugowaard. Wel met een bijzondere klas: De Smaragd, van Esdégé-Reigersdaal. Deze klas heeft zes kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. De kinderen van Carrousel en Smaragd doen heel veel samen. De kinderen van de basisschool leren op een natuurlijke manier omgaan met kinderen met een beperking en de kinderen met een beperking genieten van het samenzijn met de andere kinderen. Roemer hurkt neer bij een meisje van de Carrousel dat voorleest aan twee kinderen in hun rolstoel. Roemer: “Wat doe je dat goed, zeg. Welk boek is het?” “De grote vriendelijke reus.” “Dat ken ik, dat las ik zelf vroeger ook voor.” Intussen spelen een aantal jongetjes van de Carrousel samen met jongetjes van de Smaragd.

Bekende Obdammers

Roemer eindigde zijn werkbezoek in dorpshuis De Brink te Obdam. Daarin is een steunpunt gevestigd van Esdégé-Reigersdaal. Vanuit het steunpunt  leveren flink wat cliënten met ernstige beperkingen hand- en spandiensten aan de Obdamse gemeenschap. Met klussen bij de voetbalvereniging, de tennisclub, het dorpshuis zelf, met het ophalen van oud papier en glas of het uitlaten van een hond. Inmiddels zijn het bekende en gewaardeerde Obdammers.  

Roemer viel de eer te beurt om met deze bekende Obdammers te mogen lunchen. Hij ontmoette daar ook de leden van de centrale cliëntenraad van Esdégé-Reigersdaal.

Emile Roemer sloot zijn bezoek af met de opmerking dat dit soort bezoeken zijn werk leuk maken. “Dit was prachtig. Wat hebben jullie het voor elkaar.Dit komt echt hier binnen” Hij sloeg zijn vuist op zijn hart.  

  

Myra Kornalijnslijper, voorzitster van de clienten¬raad van Esdege - Reigersdaal overhandigde Emile een door haar zelf gemaakte kaars met SP-logo.

Reactie toevoegen

U bent hier