h

Heerhugowaardse starters dupe van te goedkoop bouwen en failliete aannemer

11 februari 2009

Heerhugowaardse starters dupe van te goedkoop bouwen en failliete aannemer

Het leek hen een droom: een koopwoning die 25% goedkoper is dan de taxatiewaarde. Ideaal voor starters. Voor zo’n 100.000 euro een eigen woning. In 2001 werden ze opgeleverd. Inmiddels hebben de eigenaren van deze zogeheten Blue-printwoningen in Zuidwijk-Huygenhoek er nachtmerries van. De blauwgeprinte gevels zijn op een te goedkope manier aan de woningen bevestigd. De naden zijn gaan lekken, met desastreuze gevolgen. De schade is zo ernstig dat de gevels moeten worden vervangen. Dat moet zo’n 60.000 euro per huis kosten. De aannemer is inmiddels failliet, de gemeente voelt zich niet aansprakelijk en de bewoners zitten er mee. Ons is zelfs door een betrokkene verteld dat op dit moment de woningen niet eens meer mogen worden verkocht voordat de schade is verholpen en de bewoners 60.000 euro per woning op tafel leggen. “Hij zou net gaan samenwonen en zijn huis verkopen. Zit ie met zó’n strop. Dat kan hij echt niet betalen. Hij krijgt er niet eens een lening voor. Hoe moet dat nou?”

Blueprintwoningen
Blueprintwoningen

Winsten aanwenden voor deze schade
Er staan 46 van deze woningen in Heerhugowaard, waarvan er 12 in eigendom zijn van woningstichting Woonwaard en 34 in particulier bezit van starters. Opdrachtgever voor de bouw was Hans Botman van “Huis in eigen Hand”. Hij bedacht een creatieve financieringsmethode voor deze woningen. Op de site van Cobouw zegt hij hierover: "Door goed onderhandelen met de aannemer en de gemeente betaalden en betalen de kopers tot 25 procent minder dan de taxatiewaarde. We wilden aantonen dat dit de oplossing is voor starters. We hebben een vorm van eeuwigdurende erfpacht afgesloten waardoor de woningen bij doorverkoop opnieuw door starters kunnen worden gekocht."
Onderdeel van deze financieringsconstructie is dat bij verkoop 50% van de winst in een stichting terugvloeit die dan weer soortgelijke projecten kan helpen financieren. De stichting staat ook garant voor de helft van evt. verlies bij verkoop. Deze stichting beheert de gelden van zowel de Blueprintwoningen in Zuidwijk alsook ook die van de Bergmolen vlak bij de Brandweerkazerne. Er moet veel geld in deze stichting zitten. Het moet dan toch ook mogelijk zijn om geld uit deze stichting aan te wenden voor de strop waar de woningeigenaren buiten hun schuld nu inhangen.

Oplossing in zicht?
Inmiddels wordt er druk overlegd over deze bizarre situatie. De Stichting Primeurwoningen Kennemerland (onder voorzitterschap van Leny Jansen), de gemeente Heerhugowaard en Woonwaard moeten snel tot een oplossing kunnen komen staat er vanavond op de site van de Alkmaarsche Courant: “Partijen zijn gevraagd tijdens de ontmoeting op 6 maart oplossingen aan te dragen. Daarbij moet volgens Jansen worden gedacht aan het vinden van een andere financieringsconstructie zodat er geld vrijkomt waarmee de gevels van de ongeveer vijftig huizen zijn te vervangen.”

SP volgt met argusogen
SP-Heerhugowaard vindt dat er bij de oplossing van deze niet voor de bewoners op te brengen schade net zo creatief moet worden gedacht als bij de opzet van het project. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze minder draagkrachtige huiseigenaren tweederde van de koopsom moeten opbrengen voor verkeerde zuinigheid van de aannemer. Bovendien leert deze situatie dat bij volgende startersprojecten niet alleen de verkoopprijs bepalend mag zijn maar dat er ook kwaliteitsgaranties moeten komen en meer toezicht op de bouw. Ook moeten aannemers, juist bij dit soort projecten, aangesloten zijn bij het Garantiefonds Instituut Woningbouw, waardoor kopers beschermd zijn tegen een faillissement van de aannemer.

U bent hier