h

Sadet Karabulut komt spreken over armoede

10 januari 2009

Sadet Karabulut komt spreken over armoede

SP-Heerhugowaard houdt op vrijdagavond 16 januari een voor iedereen (gratis) toegankelijke nieuwjaarsbijeenkomst in Centrum Marianne aan de Callistolaan 2. Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, komt dan spreken over armoede. Armoede in Nederland. Karabulut is woordvoerder sociale zaken en heeft armoedebestrijding tot haar specialisme gemaakt. Zij zal spreken over: wanneer ben je arm in Nederland? Waarom zijn er armen? Waarom zijn er steeds meer armen? En: wat kunnen we doen tegen armoede? Zowel in Den Haag als in Heerhugowaard.

Sadet Karabulut

Armoede in Nederland?
Ook in Nederland is armoede. Vaak stille armoede. Mensen die niet arm zijn, zeggen vaak dat het hier wel meevalt. Dan hoor je: “Kijk maar eens naar arme landen. Dan stelt armoede hier toch niets voor?” Toch zijn zulke opmerkingen niet echt helpend voor wie hier niet kan rondkomen. Als je je vaste lasten niet meer kunt opbrengen, afsluitingen of huisuitzetting dreigen, je kinderen niet mee kunnen op schoolreis, als het te duur is om elke dag een warme maaltijd te maken of winterjassen te kopen.

Armoede in Heerhugowaard?
Het kabinet heeft veel verantwoordelijkheid voor minima doorgeschoven naar de gemeentes. De gemeente Heerhugowaard doet zijn best voor de minima – voorzover ze daar ook middelen voor ontvangt. Toch zijn er altijd schrijnende situaties. Ook in Heerhugowaard. Wie jaren, bijvoorbeeld in een eenoudergezin in de bijstand zit, raakt steeds meer achterop. Alles slijt langzamerhand, gaat stuk en kan niet zomaar worden vervangen. Kinderen kunnen tegenwoordig niet meer buiten een computer – maar hoe doe je dat? Wie is aangewezen op schuldhulpverlening, bijvoorbeeld, leeft op het absolute minimum – onder de bijstandsnorm. Dan hoeft er maar íets tegen te zitten of je boodschappengeld is niet toereikend. Wie is aangewezen op het aanvragen van een uitkering moet gemiddeld acht weken wachten. Meestal hebben mensen dan al geen buffer meer. Terwijl het geld op zich laat wachten, blijven de rekeningen wèl komen en moet er toch ook gegeten worden. En dan?

Voedselbank?
Binnen de gemeenteraad staat in februari de voedselbank weer op de agenda. Is dat iets wat nodig is in Heerhugowaard? Moet zo’n initiatief gesteund worden? Feit is, dat op dit moment in elk geval 22 gezinnen uit Heerhugowaard voedselpakketten bij voedselbanken in omringende plaatsen ophalen. Waarschijnlijk is dat aantal een topje van de ijsberg. Vanuit kerkelijke hoek wordt nu door vrijwilligers gewerkt aan de mogelijkheid om een verdeelpunt in Heerhugowaard te starten. De gemeenteraad zal zich buigen over mogelijke ondersteuning in de vervoerskosten.

Informatie en debat
Armoede in Nederland, in Heerhugowaard en hoe dat te bestrijden - het wordt de 16e januari absoluut een interessante avond vol informatie en debat. Ook andere partijen en organisaties met een visie op dit onderwerp zijn van harte uitgenodigd te komen en mee te denken.
Natuurlijk is er in het programma ook ruimte voor het uitwisselen van de beste wensen en het nuttigen van een hapje en drankje. De nieuwjaarsbijeenkomst wordt gehouden in Centrum Marianne, aan de Callistolaan 2 te Heerhugowaard. De bijeenkomst start om 20.00 uur.

U bent hier