SP-Kamerlid komt naar buurt, projectontwikkelaar durft niet!
SP-Kamerlid komt naar buurt, projectontwikkelaar durft niet!
Buurthuis De Hoeksteen zat stampvol met 100 buurtbewoners uit protest tegen buurtbedreigende plannen van projectontwikkelaar PRN en de gemeente. Vier jaar geleden werden dezelfde plannen door buurtverzet al teruggetrokken. Blijkbaar hoopten de plannenmakers dat nóg zo'n traject de bewoners murw zou maken. Maar wat blijkt: Door de samenwerking tussen de energieke SP-afdeling en het wederopgestane buurtcomité bruist de buurt wéér van verzet. Tijdens de buurtbijeenkomst in de Hoeksteen zou de projectontwikkelaar zijn plannen komen toelichten. Een paar uur voor de bijeenkomst meldde hij zich af via een aangetekende brief. Hans van Leeuwen, SP-Tweede-Kamerlid, die was uitgenodigd als specialist ruimtelijke ordening, was er natuurlijk wel.
Actiedoel is de buurt groen, veilig en leefbaar te houden. De projectontwikkelaar wil tot 5-hoog bouwen tegen de achtertuinen van zowel mensen in Rivieren- als Edelstenenwijk, aan weerszijden van de Middenweg. De gemeente overweegt een busbaan te maken van het fietspad. Plannen waar de buurt duidelijk niet op zit te wachten. Tijdens de buurtbijeenkomst van 6 oktober jl. zou projectontwikkelaar PRN zijn plannen komen toelichten. Terwijl hij eerst nog meer spreektijd had gevraagd èn gekregen, meldde hij zich een paar uur voor de bijeenkomst af per aangetekende brief. Hij was bang dat té duidelijk zou worden dat er geen draagvlak is voor zijn plannen. Dat draagvlak is juist voor verschillende politieke fracties in de raad een voorwaarde om PRN groen licht te geven.
Op de foto hierboven stemmen 100 mensen unaniem de plannen èn het draagvlak weg. PRN en de fracties krijgen het verslag èn foto. Op de foto hieronder: SP-Kamerlid Hans van Leeuwen
Honderd jaar terug?
SP-Tweede Kamerlid Hans van Leeuwen was onder de indruk van de grote opkomst. De betrokkenheid onderstreepte zijn pleidooi om buurtbewoners meer in te schakelen bij de plannen voor hun leefomgeving. “Buurten zijn de hoeksteen van de samenleving.” Hij schetste ook de ontwikkeling van de afgelopen jaren op het gebied van de ruimtelijke ordening. “Het klinkt heel mooi, al dat decentraliseren van bevoegdheden. Maar gemeentelijke apparaten hebben zelden voldoende kennis in huis om partij te bieden aan projectontwikkelaars en speculanten. Daarmee zijn we in de praktijk ruim honderd jaar teruggeworpen in de tijd: de projectontwikkelaars en speculanten bepalen weer hoe Nederland wordt ingericht. In plaats van de overheid. Grondpolitiek moet in dienst staan van de samenleving en niet van speculanten. Anders worden grond en wonen onnodig duur.” Tot de buurtbewoners: “Een stad als Heerhugowaard heeft zo’n postzegel-locatie niet nodig. Al helemaal niet om zichzelf op de kaart te zetten. De gemeente zou dus gek zijn om niet naar jullie te luisteren. Hoe jullie er over denken is duidelijk. Ik zou zeggen: veel succes!”
De buurtbewoners waren aangenaam verrast dat een Tweede Kamerlid hun buurtactie kwam ondersteunen.
Verkeerde keelgat
In de voorgelezen brief gaf projectontwikkelaar PRN aan dat het hem in het verkeerde keelgat was geschoten dat het actiecomité raadsfracties is gaan bezoeken. Ook was hij niet gecharmeerd van het feit dat pers en politiek waren uitgenodigd voor de bijeenkomst. Hij verwachtte bovendien niet dat de buurt hem op een ‘fatsoenlijke’ manier de ruimte zou bieden draagvlak te creëren. Een meewarig gelach klonk op uit het publiek toen werd voorgelezen dat de projectontwikkelaar bij alle aanpassingen van het plan, toch echt het belang van de buurt voorop had gesteld. Het comité betreurt het dat PRN geen gebruik heeft gemaakt van het geboden buurtbrede platform om zijn plannen toe te lichten en het draagvlak er voor te peilen.
Vasthouden aan bestemmingsplan
“Zijn wij eigenlijk tegen bouwen?” vroeg buurtbewoner en avondvoorzitter Peter Booster aan de zaal. “Nee,” luidde het uit vele kelen. De aanwezigen willen juist graag dat perceel Middenweg 27 – eigendom van projectontwikkelaar PRN - zo snel mogelijk wordt bebouwd. “Het is nu onveilig voor onze kinderen. Het is niet goed afgesloten en ze verwonden zich bij het spelen.” “Maar”, zo werd geopperd, “dat bouwen moet dan wel zoals de burgemeester ons vier jaar geleden heeft toegezegd: maximaal anderhalf keer het oude volume. De rest van de buurt moet ongemoeid blijven. En: geen hoogbouw voor laagbouw. Er stond één huis. Van ons mag er zelfs best een ‘Twee-onder-één-kap’ voor terug komen.” Peter Booster vroeg vervolgens steun voor de doelstelling: “Handhaving van het huidige bestemmingsplan.” Bij handopsteking werd hier unaniem mee ingestemd, evenals voor het actiepunt om de busbaan tegen te houden en de vraag om instemming met het optreden en de plannen van het comité.
Standpunten lokale partijen
De lokale politiek heeft een beslissende stem in het handhaven of wijzigen van een bestemmingsplan. Daarom wil het comité alle lokale partijen informeren en polsen. Een aantal partijen is inmiddels bezocht. Peter Booster en Ton Lemmers doen verslag: “Burgerbelang en PvdA hebben aangegeven dat de projectontwikkelaar geen kans maakt zonder draagvlak in de buurt. Het CDA bleef ‘mistig’. HOP, VVD, Groenlinks en Christenunie worden binnenkort bezocht.” Het standpunt van de SP was al duidelijk: die partij doet actief mee in het comité. Alle partijen waren ook voor de bijeenkomst uitgenodigd. Alleen Burgerbelang, HOP en SP waren aanwezig.
Doorgaan
Peter Booster sloot de avond af met: “We gaan dus gewoon door met actievoeren en komen bij jullie terug zodra daar aanleiding voor is!” Met een spontaan applaus was het laatste woord aan de aanwezige buurtbewoners.