h

"Ze maken onze buurt kapot"

28 juni 2008

"Ze maken onze buurt kapot"




Twee avonden lang liepen SP-ers door de straten rond het stuk Middenweg dat al jaren is afgesloten voor snelverkeer. Zij deelden de ZO-krant uit en namen huis-aan-huis een enquête af over een combinatie van plannen van een projectontwikkelaar en de gemeente. Het gaat om de mogelijke sloop van basisschool de Kameleon, het vernietigen van de groenstrook, de bouw van twee meerlagige wooncomplexen en het opnieuw openstellen van de Middenweg. Dit laatste ter ontsluiting van de wooncomplexen en de mogelijke realisering van een snelle busbaan. Resultaat van de enquête: 93 ingevulde formulieren, slechts 3 mensen waren vóór de plannen. Dat schept duidelijkheid voor de projectontwikkelaar en de gemeente.

Warm onthaal huisbezoek
De SP-ers werden warm onthaald in de Lek, de Linge, de Rijn, Bergkristal, Loodglans, Korund, Diamant en Zirkoon. De buurtbewoners waren blij dat er ook politici zijn die bij hen thuis komen kijken wat plannen voor betrokkenen voor gevolgen krijgen. Er zijn heel wat achtertuinen bekeken. Er kwamen zelfs mensen achter de SP-ers aan om te vragen ook hen te enquêteren.

Heel boos
Zo blij als de mensen waren met de komst van de SP-ers, zo boos zijn ze op projectontwikkelaar PRN. Heel boos, zelfs. Vier jaar geleden probeerde deze projectonwikkelaar ook 2 meerlagige woonclomplexen te realiseren aan weerszijden van de Middenweg. Toen hebben de bewoners dat weten tegen te houden. Het toenmalige college van B&W zou de buurt ook toezeggingen hebben gedaan die er op neer komen dat dergelijke ambities niet passend zijn voor deze buurt. Nu wethouder Piet openlijk deze plannen omarmt, is men ook zwaar teleurgesteld in de betrouwbaarheid van de besturende politici.

“Ik heb er nachten van wakker gelegen”
Het is voor de buurtbewoners niet te vatten dat een projectontwikkelaar steeds opnieuw een buurt de stuipen op het lijf mag jagen omdat hij 1 huis in eigendom heeft met een optie op een tweede. Waarom kan iemand met anderhalf huis en een voor hem winstgevend plan bij herhaling een hele buurt in gijzeling nemen? Een mevrouw uit de Lek: “Ik heb er al nachten van wakker gelegen.” Een buurman: “Alles begint gewoon weer opnieuw.”

“Ze maken onze buurt kapot”
De projectontwikkelaar hield onlangs een informatie-bijeenkomst over zijn plannen. Direct omwonenden werden uitgenodigd. Achteraf blijkt het verslag van deze raadpleging van de omwonenden mee te worden gestuurd naar de gemeente om al dan niet het draagvlak voor de plannen aan te kunnen tonen. “Maar waarom zou ik naar een propagandapraatje van deze project-ontwikkelaar gaan?” vroeg één van de omwonenden aan de SP-ers. “Ze maken onze buurt kapot.” Zo denken veel meer mensen; er is geen vertrouwen in deze projectontwikkelaar. Een buurtbewoonster: “Daarom is het maar goed dat jullie ook het draagvlak peilen. De uitslag zal duidelijk zijn.”


Tekening projectontwikkelaar

Grootste bezwaren
De wooncomplexen worden zó hoog en komen zó dicht op de tuinen en huizen van de omwonenden dat ze vrezen hun zon en privacy kwijt te zijn. Ook het verlies aan groen en speelruimte voor de kinderen is de buurt een doorn in het oog. Als de Middenweg weer wordt opengesteld dan is het gedaan met de rust in de buurt en wordt het veel onveiliger. “Het lijkt wel alsof er alleen maar naar geld gekeken wordt en niet naar ons woongenot of de natuur.”

SP: Neem buurt serieus
Omwonenden die na de voorlichtingsbijeenkomst van de projectontwikkelaar een bezwaarschrift tegen de plannen indienden bij de gemeente, kregen te horen dat ze te vroeg waren. Er was nog helemaal geen plan bij de gemeente bekend. Formeel zal dat kloppen. Toch een beetje vreemde reactie na de enthousiaste promotie van wethouder Piet voor de combinatie van beide plannen in de Koerier van 8 juni jl. De SP vindt dan ook dat de gemeente de buurt serieus moet nemen. “Ga praten, ga luisteren en kom niet terug op het standpunt van 4 jaar terug. Het signaal is duidelijk genoeg.”

De buurt is van de bewoners en niet van de projectontwikkelaars
De SP vindt dat zo lang er in Heerhugowaard nog steeds nieuwe wijken worden ontwikkeld, inbreien niet nodig is. Tenzij een buurt er om vraagt, vanwege verpaupering, bijvoorbeeld. Daar is hier geen sprake van. Heerhugowaard is de afgelopen decennia kampioen stenen stapelen geweest. Het wordt tijd niet alleen aan woningbouwen te denken maar ook eens aan wonen en samenleven. Daarvoor heb je samenhang en buurten nodig. Geen projectontwikkelaars die de hele boel op zijn kop komen zetten, uit eigen belang. De buurt is van de bewoners, niet van de projectontwikkelaars.

Vijf minuten winst of stadsbus naar station en Middenwaard?
Wat de snelle busbaan betreft, verwacht de SP dat door de vernieuwing van de N242 de door de provincie beoogde tijdwinst van 5 minuten voor buslijn 160 al wel gehaald wordt. En als dat niet zo is: zijn 5 minuten tijdswinst de grootste verlangens van Heerhugowaarders op het gebied van openbaar vervoer? En is die 5 minuten tijdswinst zoveel onrust en vernietiging van leefomgeving waard? De SP is er van overtuigd van niet. Waar Heerhugowaarders qua openbaar vervoer veel meer behoefte aan hebben is een goeie stadbusdienst. Een bus-service die wijken verbindt met Middenwaard en het station. Dat is wat je hoort als je met inwoners praat en naar ze luistert.

U bent hier