SP: Krapte onderkant woningmarkt zet jongeren en ouderen tegen elkaar op
SP: Krapte onderkant woningmarkt zet jongeren en ouderen tegen elkaar op
Heerhugowaard- Op dinsdag 25 maart staat de evaluatie van het sinds 2 jaar functionerende woonruimteverdelingsysteem Noord-Kennemerland op de agenda van de gemeenteraad in Heerhugowaard. Dit systeem heeft de ondankbare doelstelling om de rigide krapte aan de onderkant van de woningmarkt zo eerlijk mogelijk te beheren. Voor de SP in Heerhugowaard maakt het systeem vooral zichtbaar wat het werkelijke probleem is: een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Een gevolg is een ongewenste verharding in de verhouding tussen ouderen en jongeren.
Elkaars concurrent
Wat tijdens de evaluatie van het verdeelsysteem steeds duidelijker wordt, is dat het tekort aan betaalbare huurwoningen leidt tot een ongewenste tegenstelling tussen jongeren en ouderen. Beide groepen zijn kwetsbaar op de woningmarkt omdat het woningbestand vooral uit eengezinswoningen bestaat. Jongeren en ouderen hebben vanwege leeftijd, gezondheid en/of financiën vaak juist belangstelling voor kleinere woningen. Daarmee worden mensen uit twee heel verschillende levensfasen en met heel verschillende leefstijlen elkaars concurrent voor dezelfde woningen en in dezelfde wooncomplexen. In het nieuwe verdeelsysteem hebben voormalige seniorenwoningen namelijk geen leeftijdslabel meer. Waar dat aan sociale onrust toe kan leiden is duidelijk gemaakt door de senioren van wooncomplex ‘De Albatros’ in Heerhugowaard. Zij willen niet langer dat het verdeelsysteem toelaat dat jongeren in een seniorencomplex worden gehuisvest. De jongeren in dergelijke complexen zullen op hun beurt ook last hebben van een te groot verschil in wooncultuur of van het gevoel niet echt welkom te zijn. Een duidelijk voorbeeld van hoe het eigenlijke probleem – krapte op de woningmarkt – via het verdeelsysteem leidt tot gespannen verhoudingen tussen ouderen en jongeren.
Trend: Steeds minder betaalbare huurwoningen
Wie bij de evaluatie van het verdeelsysteem de moeite neemt de onderliggende notities, het jaarverslag van Woonwaard (grootste verhuurder in Heerhugowaard) en de beleidsnota ‘wonen in Heerhugowaard 2007-2015’ eens met elkaar in samenhang te bekijken ziet dat de krapte aan de onderkant van de woningmarkt alleen nog maar toeneemt, met alle sociale gevolgen vandien:
Uit het laatste jaarverslag van Woonwaard blijkt dat ondanks alle nieuw gerealiseerde woningen het totaal aantal huurwoningen met 114 is gedaald.
In dat zelfde jaarverslag van Woonwaard is terug te vinden dat 58 woningen uit de categorie ‘goedkope huurwoningen’ uit het bestand zijn verdwenen. Hetzelfde geldt voor 777 woningen uit de categorie ‘betaalbare huurwoningen’. Deze woningen zijn door sloop en verkoop aan de huurmarkt onttrokken. Daar zijn 810 woningen in de dure categorie huurwoningen voor teruggekomen.
UIt het laatste jaarverslag van Woonwaard blijkt dat er 21,5% minder verhuringen hebben plaatsgevonden dan in het jaar daarvoor. Dus 21,5% minder kans op een woning als je op de wachtlijst stond..
Al een aantal jaren staat het aantal woningzoekenden in de regio op 12.500. Het aantal woningen dat per jaar beschikbaar komt, staat op 2000.
Sinds de invoering van het nieuwe woonruimteverdeelsysteem in 2005 is de gemiddelde inschrijfduur met 250% gestegen. Ook de
gemiddelde zoekduur (tussen eerste reactie op een woning en uiteindelijke toewijzing) is met meer dan 200% gestegen.
Koopwoning is voor te veel mensen geen optie
De nationale Woonbond heeft becijferd dat 85% van alle huurders in Nederland niet in staat is zich een koopwoning te verschaffen. Dat zal in een zelfde mate ook gelden voor mensen die op de wachtlijst staan voor een huurwoning. In Heerhugowaard bestaat het woningbestand echter voor 75% uit koopwoningen. Minder draagkrachtige inwoners staan daarmee al meteen op achterstand in hun kansen om aan een betaalbare woning te komen. Toch zijn het bouwen van relatief dure huurwoningen en vooral nóg meer koopwoningen de belangrijkste oplossingen die voor Heerhugowaard zijn bedacht om iets te doen aan de krapte op de woningmarkt. Weliswaar voor een (klein) deel ook koopwoningen die via een constructie 25% onder de marktprijs worden aangeboden, maar dan nog. Er wordt dus alleen iets gedaan voor de meest draagkrachtigen onder de woningzoekenden en huidige huurders. Het allergrootste probleem: de afwezigheid van echt goedkope huurwoningen in Heerhugowaard zal daar niet mee worden opgelost. Door de relatief nieuwe en grote woningen in Heerhugowaard valt slechts 14,5 % van de huurwoningen in de categorie ‘goedkoop’. In Alkmaar is dat bijvoorbeeld 34%.
SP: meer betaalbare huurwoningen
De SP maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen op de Heerhugowaardse woningmarkt. Zij pleit er voor het woningbouwbeleid zo in te richten dat er niet steeds minder huurwoningen beschikbaar komen in de categorie ‘goedkoop’ en ‘betaalbaar’ maar juist meer. Tot dan zal een verdeelsysteem niets meer doen dan de ene nood lenigen ten koste van de andere. Of de ene bevolkingsgroep opzetten tegen de andere.