h

Succesvolle Nieuwjaarsbijeenkomst met Arjan Vliegenthart

18 januari 2008

Succesvolle Nieuwjaarsbijeenkomst met Arjan Vliegenthart

Hopelijk wordt 2008 een politiek bewust en actief jaar. Aan de Heerhugowaardse SP- ledenwerkgroep zal het niet liggen. Dit jaar hoopt de werkgroep een officiële afdeling te worden. "Op weg daar naar toe zullen we in Heerhugowaard vaak ons gezicht laten zien met lokaal, landelijk of internationaal gerichte activiteiten." Dat zei Nelly Wuis tijdens de goed bezochte Nieuwjaarsbijeenkomst van 14 januari jl. Arjan Vliegenthart hield een inspirerende lezing over wat er naar zijn idee wel en niet in Afghanistan moet gebeuren.

Het thema van de bijeenkomst: ´Steun Afghanistan, stop de oorlog´ werd bijzonder inspirerend ingeleid door Arjan Vliegenthart. Hij is buitenlanddeskundige van de SP-eerste-kamerfractie. Hij bracht op een toegankelijke en heldere manier de geschiedenis en actuele situatie van Afghanistan in kaart en uiteraard ook de visie van de SP op de aanwezigheid van Nederlandse troepen, daar. Vliegenthart gaf aan dat hij er van overtuigd is dat onze soldaten daar absoluut met de beste bedoelingen aanwezig zijn en verwacht zullen hebben daar te gaan opbouwen. Hij stond nog even stil bij de recente dood van twee van hen. Ook de meeste politici die voor militaire aanwezigheid stemden, zullen dat met de beste bedoelingen hebben gedaan. In de praktijk komt er echter bitter weinig van terecht. `Nederland is niet aan opbouwen toegekomen maar in een vechtmissie beland´, aldus Vliegenthart. Het aantal burgerdoden door NAVO-troepen is groter dan door Taliban-vuur. Mede daardoor, maar ook door aversie tegen buitenlandse inmenging is de aanhang en het gewapend verzet van de Taliban alleen maar toegenomen en veroveren zij ook weer terrein. Voor de burgers is er te weinig verbeterd. Volgens Vliegenthart ontstaat er veel meer perspectief om het over vrede en wederopbouw te hebben als de buitenlandse troepen zich terugtrekken. Er zal onderhandeld moeten worden met de Taliban - hoe moeilijk we dat ook vinden. `Vrede maak je nu eenmaal met je vijanden.´ Terugtrekking van de troepen levert Nederland 8 800.000 euro per dag op. `Met dat geld kunnen we ontwikkelingssamenwerkers en lokale initiatieven voor opbouwprojecten financieren. Om te beginnen in de rustiger regio´s. Dan wordt duidelijk dat vrede loont. Als laatste belangrijke punt noemde Vliegenthart het steunen van vooruitstrevende krachten in Afghanistan. Die zijn er. Die hebben het zwaar en kunnen onze steun goed gebruiken.`

Nieuwe lokale actie: Steun Malalai Joya
Het nieuwste initiatief van de SP-ledenwerkgroep Heerhugowaard sluit prima bij zijn oproep aan: de solidariteitactie voor het geschorste vrouwelijke Afghaanse parlementslid Malalai Joya. Zij werd te kritisch bevonden voor krijgsheren, drugsbaronnen en vrouwenonderdrukkers. Elders op deze site vind je de flyer en handtekeningenlijst om te downloaden. Iederen kan er mee aan de slag om haar te steunen. Ook op deze website kun je tekenen.

Kennismaking andere partijen
Op uitnodiging van de Waardse SP-ers waren ook verschillende bestuurs- en fractieleden van andere lokale partijafdelingen aanwezig om kennis te maken met de werkgroep. Er kwamen vertegenwoordigers van GroenLinks, PvdA, Christenunie en Burgerbelang. Al met al een bijzonder geslaagde avond.

U bent hier