h

SP-actie succes: Gemeente voerde verbeteringen rond Middenwaard versneld uit!

23 november 2007

SP-actie succes: Gemeente voerde verbeteringen rond Middenwaard versneld uit!

Wethouder De Boer kondigde het in een interview in de Alkmaarsche Courant al aan: "De gemeente gaat de verbeteringen rond Middenwaard versneld uitvoeren." Waarom? Volgens de krant vanwege de vele klachten die binnenkwamen en verzameld werden door de SP. Het heeft dus zin om van je te laten horen als je vindt dat iets beter kan. Deze week reageerde de gemeente ook eindelijk op onze brief en herinneringsmail. In de brief een keurige opsomming van wat al gerealiseerd is aan verbeteringen en wat wanneer nog gaat gebeuren. Toch zijn we nog niet helemaal tevreden.

Bijna alle punten die de SP-werkgroep Heerhugowaard aankaartte zijn verbeterd. Zo is er nu een oversteekplaats gemaakt met aanlsuitend pad naar de Deka-entree. Er is ook een weg aangelegd tussen de Dekamarkt en de Hema/Kijkshop. De externe winkeltoegangen zijn bestraat en binnenkort wordt een voetpad aangelegd tussen Stadsplein en La Brocca/De Filosoof. Prima. Over al deze belangrijke punten zijn we helemaal tevreden. We vinden dat de gemeente echt heeft laten zien te willen luisteren naar haar inwoners.

In de brief geeft de gemeente aan dat het onmogelijk is alle overlast te voorkomen. Het zal kunnen voorkomen dat mensen soms moeten omrijden. Dat is begrijpelijk. De SP-werkgroep vindt wel dat dit tot een minimum moet worden beperkt. Ook moet bij dergelijke situaties door de gemeente worden nagedacht over aanvullende maatregelen voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers.

Wat nog beter kan (1)
Waar de SP-werkgroep niet gelukkig mee is, is de opmerking dat het toch kan blijven voorkomen dat mensen via platen de hoofdentrees van Middenwaard moeten bereiken. Zulke platen worden met slecht weer en vorst spekglad. Ze worden ongelijk met opstekende randen geplaatst en zijn daarmee voor slechtzienden en mensen die moeilijk ter been zijn of een rollator of rolstoel gebruiken grote hindernissen. Gevaarlijke hindernissen ook. Naar het idee van de SP dienen alle entrees van Middenwaaard voor iedereen op een veilige manier toegankelijk te blijven. Vooraf is bekend waar bestaande bestrating moet worden opengebroken. Ook is duidelijk dat de winkels bereikbaar moeten blijven. Het maken van noodbestrating bij de entrees moet mogelijk zijn. Dat is gewoon bij de werkzaamheden in te plannen.

Wat nog beter kan (2)
Een ander punt dat volgens de SP-werkgroep nog beter kan, heeft te maken met de invalidenparkeerplaatsen. De gemeente erkent in de brief dat inmiddels alle bovengrondse invalidenparkeerplaatsen zijn verdwenen. Daar voor in de plaats zijn invalidenparkeerplaatsen in de parkeergarages gemaakt. Dat klinkt logisch. Er is ook een 'maar'. Bij het enige volwaardige postkantoor van Heerhugowaard, bijvoorbeeld, kon je voor de deur parkeren met een invalidenkaart. Nu moet je toch zien uit de parkeergarage bij het postkantoor te komen. Een duidelijke verslechtering. In de krant meldde wethouder De Boer overigens dat de invalidenparkeerplaats bij het postkantoor weer was hersteld. Waarschijnlijk voor korte duur, want nu is deze van de aardbodem verdwenen. De SP-werkgroep vindt dat de gemeente alles op alles moet zetten om hier weer een invalidenparkeerplaats te maken.
Busjes voor invalidenvervoer kunnen niet in (alle) parkeergarages. Voor het afzetten van mensen kan volgens de gemeente daarom tot bij de entrees van Middenwaard worden gereden. Voor parkeren van een dergelijke bus voor invalidenvervoer is nu alleen nog maar de bovengrondse parkeerplaats bij het Stadsplein beschikbaar. De SP-werkgroep Heerhugowaard pleit er daarom voor dat op dit parkeerterrein minimaal 2 brede parkeerplaatsen worden gecreƫerd als invalideparkeerplaats.

Nader onderzoek
De SP-werkgroep zal o.a. bij de Gehandicaptenraad navraag doen naar de ervaringen van gebruikers van invalidenparkeerplaatsen in de parkeergarages.

U bent hier