h

De WMO en de buurthuizen in Heerhugowaard

3 mei 2007

De WMO en de buurthuizen in Heerhugowaard

Cor, Ellen en Nelly van de SP-werkgroep Heerhugowaard zegden toe zich verder te verdiepen in het onderwerp buurthuizen/wijkcentra. We hadden namelijke gehoord van dreigende sluiting van bijv. buurthuis De Hoeksteen. Sjaak Stegers van het Vrijwilligersplatform praatte de werkgroep bij en vervolgens zou het SP-drietal zich verder in het onderwerp verdiepen. Op de avond dat zij daarover bij elkaar zouden komen, was ook de WMO-startbijeenkomst van de gemeente Heerhugowaard. Eén van de 3 onderwerpen die daar aan de orde zou komen: sociale samenhang in buurten en wijken. Dat kon natuurlijk niet mooier. Dus Cor, Ellen en Nelly gingen daar heen.

Tijdens de bijeenkomst werd uit alle hoeken van de lokale samenleving aangegeven dat er behoefte is aan kleinschalige voorzieningen op buurtniveau. Jeugdigen en jongeren hebben hier behoefte aan maar hetzelfde geldt voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking, ouderen en de al bestaande achterban van buurthuizen. Kleinschalige en laagdrempelige voorzieningen lijken volgens de bezoekers de beste garantie voor ontmoeting, samenhang, integratie, veiligheidsbeleving en met dit alles voor leefbaarheid in de buurten. Extra aandacht werd ook gevraagd voor fysieke en sociale toegankelijkheid van voorzieningen en een betere spreiding van openbaar vervoer. Dit zijn noodzakelijke voorwaarden om mensen deel te kunnen laten nemen aan de samenleving.

We blijven de ontwikkelingen volgen maar het ziet er inmiddels niet zo slecht meer uit voor de toekomst van de buurthuizen. Zeker niet als de gemeente de mening van de aanwezigen werkelijk serieus neemt. Bovendien staat de volgende doelstelling in het Collegeprogramma: "buurtontmoetingsplekken creëren, bijvoorbeeld in combinatie met woningbouwcorporatie. In dit kader overwegen bestaande buurthuizen te behouden en voor dit doel gebruiken." Drie maal raden wie het College daar aan gaat houden als het nodig is.

WMO

Wat heeft de WMO nou met buurthuizen te maken? De WMO gaat toch over zorg en hulpmiddelen? Dat is waar. Maar de WMO is meer. WMO betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De wet wil alle voorzieningen die nodig zijn om mensen te ondersteunen in hun deelnemen aan de maatschappij bij elkaar brengen op lokaal niveau. Het gaat dan grotendeels om mensen die niet alles zelf kunnen. De bedoeling is dat alles dichter bij de burger wordt georganiseerd. Het klinkt mooi en het is ook niet uitgesloten dat het op onderdelen een verbetering oplevert. Er zijn echter ook schaduwzijden aan deze ontwikkeling. Nadeel is bijvoorbeeld dat elke gemeente ander beleid kan organiseren en dat er dus rechtsongelijkheid ontstaat. Nadeel is ook dat het nadrukkelijk de bedoeling is dat mantelzorgers en vrijwilligers meer ondersteuning op zich nemen dan nu al het geval is. De roep om sociale samenhang in Nederland vult men met deze wet nogal eenzijdig in: met een morele plicht tot naastenzorg. Het gevolg kan zijn: een deprofessionalisering van de zorg en ondersteuning. Recht op zorgt dreigt weer afhankelijkheid van buren, vrienden en familie te worden. De bekendste zaken die in de WMO ondergebracht zijn betreffen een aantal AWBZ-voorzieningen (bijv. hulp in de huishouding). Ook is de voormalige Wet Voorziening Gehandicapten (WVG) naar de WMO overgeheveld - de wet die de toegang tot hulpmiddelen en aanpassingen regelde.
Minder bekend is dat ook de Welzijnswet is overgeheveld naar de WMO. Daar komen dan de buurthuizen in beeld. Maar ook jeugd- en ouderen werk, bijvoorbeeld.

WMO in Heerhugowaard

Eind 2007 wil de gemeente Heerhugowaard het lokale beleidsplan voor de WMO af hebben. Tot die tijd kunnen organisaties en individuele burgers op diverse momenten meedenken en meepraten over de invulling van het beleid. Naast het maken van het WMO-beleidsplan, wat voor alle gemeentes geldt, wil de gemeente Heerhugowaard ook alle 'welzijnsproducten herijken'. Belangrijke thema's dus. Cor en Nelly hebben zich namens de Sp-werkgroep Heerhugowaard voor alle meedenk-bijeenkomsten die de komende tijd worden georganiseerd opgegeven.

Weblog wethouder Baijards over WMO

Tijdens de WMO-start-bijeenkomst heeft de verantwoordelijke wethouder een weblog geopend over de WMO. Daar kan iedereen met vragen of suggesties terecht. Om het weblog te vinden, surf naar:
www.heerhugowaard.nl - klik op diensten - klik op WMO en klik op weblog
Kan nog wel eens handig worden voor onze werkgroep om zaken die we tegenkomen of willen realiseren daar te melden.

U bent hier